Allt du behöver veta om scrapbooking

Vad är det?

Scrapbooking definieras som “att du dekorerar dina fotoalbum”, med det handlar egentligen om att bevara minnen. Detta gör man genom att piffa upp och dekorera sina fotoalbum. Man kan använda sig av papper, färger, klistermärken, tyger, dekorationer och även klistra in biljetter, dikter, souvenirer eller andra minnessaker.

shutterstock_199752359

Idén kom ursprungligen från England, men det var i USA som den moderna versionen av scrapbooking populariserades i början av 2000-talet. Det är inte svårt att förstå varför, scrapbooking är en hobby som precis vem som helst kan hålla på med, oavsett ålder och kön.

Detta behöver du

Förutom en massa fina minnen och foton behöver du också:

  • Papper – som grund använder man ofta enfärgat, styvt papper (cardstock).
  • Lim – det finns många olika sorters limprodukter, men man klarar sig ganska långt med en burk flytande lim och en rulle dubbelhäftande tejp. När du blir lite vanare kan du börja experimentera med olika produkter, och se vad som passar dig bäst.
  • Sax och skärmaskin – det kan vara bra att ha två saxar, en större och en mindre. Det lönar sig också att investera i en skärmaskin (papperstrimmer), du kan köpa en för ett par hundra kronor.
  • Dekorationer – här handlar det egentligen bara om personlig preferens och fantasi. Till de vanligaste dekorationerna hör blommar, band, spets, metallfigurer, minnessaker, snören och pärlor. Du kan i princip använda vad du än vill, det är ju ditt fotoalbum.
  • Pennor – du behöver inga särskilda pennor för scrapbooking, utan det går bra att använda de pennor du säkert redan har där hemma.

shutterstock_83783023

Att tänka på

Du vill antagligen att dina fotoalbum ska vara bevarade så länge att dina barn och barnbarn ska kunna se på dem, och därför är det viktigt att välja rätt material så att fotona inte missfärgas eller åldras för tidigt. Materialet ska vara syrafritt och så arkivbeständigt som möjligt. Du bör t.ex. tänka dig för innan du sätter in ett urklipp ur tidningen, eftersom tidningspapper innehåller både syra som är skadligt för fotona och ämnet lignin som gör att pappret blir skört och gulnar med tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *